Besplatna isporuka na teritoriji Srbije za iznos veći od 3000 RSD.

O ČOKOLADI

ADORÉ CHOCOLAT - SIMBOL PRESTIŽA

KAKO SE PRAVI

Proces pravljenja čokolade je kompleksan i dugotrajan proces. Kad fermentirano i osušeno zrno kakaa stigne u fabriku, prvo se proverava kvalitet i ispravnost, zatim se sortira prema vrsti, zemlji porekla, i slično. Zatim zrno prolazi kroz proces čišćenja kojim se uklanjaju komadići zaostale pulpe i nečistoća. Zatim se zrna pažljivo mere zbog preračuna za formulu pravljenja raznih vrsta čokolade koju svaka fabrika pravi. Po nekim formulama pojedine čokolade sadrže i preko dvanaest vrsta kakao zrna pažljivo izbalansiranih.

Sledeći korak je pečenje kakao zrna od čega mnogo zavisi ukus čokolade a ujedno se odvaja ljuska od zrna. Zrno se zatim lomi i melje da bi se dobio tzv. „čokoladni liker“, odnosno kakao zrno u tečnom stanju. Ovaj liker se dalje ili stavlja u prese gde se odvaja kakao buter i kakao prah, ili se dodaju šećer i/ili mleko u prahu, da se dobije smesa za crnu ili mlečnu čokoladu. Dalje se ova smesa provlači kroz teške valjke da se dobije fina struktura.

Zatim dolazi vrlo važan proces koji se zove „končing“: smesa za čokoladu se meša pod određenom temperaturom, što čokoladi daje glatkoću. Kod najfinijih čokolada ovaj proces može da traje i nedelju dana.

VRSTE ČOKOLADE

Crna čokolada

Mora imati minimum 35 procenata kakao delova, ali što veći procenat kakao delova sadrži, to je kvalitetnija. Danas se smatra da je standard za visoko kvalitetnu crnu čokoladu 53 procenata kakao delova. Luksuzna crna čokolada obično sadrži 72 procenata kakao delova. U skladu sa tim crna čokolada sadrži mali procenat šećera. Ova čokolada ne sadrži mleko u prahu.

Mlečna čokolada

Mora da sadrži minimum 20 procenata kakao delova. Ovaj procenat uglavnom sadrže čokolade masovne industrijske proizvodnje. Visoko kvalitetne mlečne čokolade sadrže oko 32 procenata kakao delova. Za ovu vrstu čokolade se dodaje mleko u prahu u toku procesa proizvodnje.

Bela čokolada

Je zapravo kakao buter sa dodatkom šećera i mleka u prahu. U toku proizvodnje ne dodaje se kakao prah koji je prethodno dobijen obradom kakao zrna. Mnogi tvrde da ova vrsta i nije prava čokolada, ali mišljenja su podeljena. Ne treba zanemariti činjenicu da ova čokolada ima visoki procenat kakao butera i kvalitetnog mleka u prahu.